”Först var det roligt. Sen insåg jag att han pratade om kvinnor som om de tillhörde honom”, säger en av poliserna som var med på festen. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Polisen anmäler sin egen sexistiska julshow

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Hälsingland anmäler sig själva efter en julshow där det förekommit sexistiska framträdanden. En polis som Aftonbladet har talat med beskriver hur kvinnliga poliser i korta kjolar och djupa urringningar dansade på scen och en manlig polis drog skämt om metoo.

Det var under en julfest för drygt 150 poliser från Hälsingland som en manlig polis gick upp på scenen och började dra skämt om metoo, vilket lokaltidningen Hela Hälsingland var först med att rapportera om.

– Först var det roligt. Sen insåg jag att han pratade om kvinnor som om de tillhörde honom, berättar en kvinnlig polis som var på festen för tidningen Aftonbladet.

Men det stannade inte där. Kollegan fortsatte att prata om kvinnor som blivit för gamla och utrangerats. Sedan presenterar han fyra kvinnor som är hans ”favoriter”, berättar polisen. In kommer fyra kvinnliga poliser i blåa uppknäppta skjortor, högklackat, korta kjolar och poliskeps med lackad skärm och framför en sång.

– Jag var helt chockad och tittade mig runt omkring och såg att folk skrattade med. Jag tänkte det här måste avbrytas, det är 2019. Jag lämnade festen och bara kände att jag ville åka hem.

Beskriver tystnadskultur

Den kvinnliga polisen berättar om en tystnadskultur inom Polismyndigheten, där många inte vågar reagera öppet, men som har hört av sig direkt till henne, efter att hon reagerat på händelsen i ett inlägg på Facebook.

Polisens presstalesperson bekräftar för SVT Nyheter att händelsen ägt rum och att en anmälan är upprättad av polisen i Hälsingland, för att gå till botten med om något brott har begåtts.

I dagsläget finns ingen brottsrubricering upprättad. SVT har nått Karl von Krusenstjerna, lokalpolisområdeschef i Hälsingland, som avböjer att kommentera.

Vet du mer om händelsen? Mejla oss på tipsaoss@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.