Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen uppger att minst tre personer utsatts för så kallade ”vishing”-bedrägerier under den senaste veckan. Foto: TT/Polisen

Många telefonbedrägerier på kort tid i Gävleborg: ”Släng på luren”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens bedrägeribrott via telefon uppmanar polisen i Gävleborg till försiktighet.

Under förra veckan inträffade flera fall av bedrägeri och försök till bedrägeri i Hudiksvalls kommun. Bland annat ska en man i 80-årsåldern blivit lurad på en större summa pengar och en äldre kvinna ha blivit av med ett sexsiffrigt belopp efter att ha blivit vilseledd av en man på telefon.

Logga aldrig in

Det är vanligt att bedragarna säger sig ringa från olika myndigheter eller företag och uppmanar personen att logga in på sin bank med hjälp av bank-id. Det kan påstås handla om skulder eller pågående bedrägeri som måste kontrolleras. Men polisen uppmaning är tydlig.

– Enda receptet mot är att lägga på luren, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson.

Äldre lärt sig

Polisen ser allt fler försök till bedrägerier än för ett år sedan. Att det inte blir mer än just försök tror Mikael Hedström beror på att äldre har blivit bättre på att inse riskerna och bättre på att slänga på luren när man anar oråd.

Hör polisen om hur du ska agera om du misstänker att något inte står rätt till, eller hur du själv kan konfrontera bedragaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.