30 år sedan Black Jack hade premiär – hör polisen som fick oväntat uppdrag när Gävle placerades på filmkartan

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 30 år sedan Colin Nutleys långfilmsdebut Black Jack hade premiär. Filmen som blivit något av en klassiker spelades in i Gävle med omnejd. Handlingen utspelar sig i jultid och utan att spela någon huvudroll fick Gävlebocken vara med på ett hörn – liksom en och annan Gävlebo.

Nuförtiden ingår det inte i Kjell Anderssons arbetsuppgifter inom polisen att hålla koll på vad som händer med Gävlebocken. Men för trettio år sedan fick han ett annorlunda uppdrag.

– Colin Nutley improviserade väldigt mycket. Vi var här för att bevaka trafik och sådant när scenerna gjordes och han frågade om vi kunde ställa upp och agera, berättar polisen Kjell Andersson.

Gävlebocken

Dansbandsliv skildras

Varken bocken eller Gävlepolisen spelar någon huvudroll i filmen. Istället är det livet kring ett dansband i en svensk småstad som står i centrum för handlingen.

– Jag tycker filmen är bra. Den visar upp litet av hur det var när man åkte runt och dansade. Jag åkte själv runt på olika ställen i Gästrikland och Hälsingland, säger Kjell Andersson.

Och – visst brinner filmbocken till slut. Vilket innebar att SVT och andra media fick chansen att passa på att dokumentera de vanligtvis svårfångade bilderna.

Hör Kjell Andersson berätta om filminspelningen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet