Användandet av droger bland ungdomar sker helt öppet på stan. Det får polis och socaltjänst dagligen larm om från allmänheten i Hudiksvall. Men polisen har svårt att göra någonting åt det. Foto: SVT

Polisen: ”Vi har inte resurser att stoppa knarket”

Uppdaterad
Publicerad

Unga i Hudiksvall röker på och gör knarkaffärer helt öppet. Men polisen saknar resurser att stoppa drogerna.

– Vi hinner inte hantera det, säger polisen Rickard Eriksson.

– Vi får dagligen mycket information från allmänheten och våra poliser. Problemet är att vi inte hinner hantera det. Vi skulle kunna göra husrannsakninger mer eller mindre varje dag i Hälsingland, men vi måste ha någon som utför det också, säger Rickard Eriksson, gruppchef ingripandeenheten Hälsingland.

Det verkar som att det är mer öppet nu. Det sitter nere på Möljen, på solbryggorna och röker cannabis främst, säger Viktor Bäckström Cook, socialsekreterare i Hudiksvall

Lätt att se missbruket

I centrala Hudiksvall röker ungdomar på. SVT Nyheter Gävleborg hittar jointar på marken i ett garage där en grupp tonåringar nyligen stått. Dessutom luktar det cannabis.

– Egentligen är jag inte förvånad för vi ser vilket inflöde det är av droginformationen. Det här är bara toppen av ett isberg, det finns jättemycket. Men det är beklagligt att det är så, säger Rickard Eriksson, gruppchef ingripandeenheten Hälsingland.

Saknar föräldraansvaret

– Jag tror att föräldrar i väldigt stor omfattning inte tror det om sina barn, vilket kan göra att man inte håller så bra koll som man kanske borde. Vi på socialtjänsten funderar på om det har blivit en slappare och mer godtrogen hållning, säger han.

Hör polisen berätta om knarket och resursbristen i klippet här ovan.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.