Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt allvarlig situation.” Hör skyddsombudet och polisledningen om den dåliga arbetsmiljön hos mängdbrottsutredarna i Gästrikland. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Poliser i Gästrikland kallades ”löss” och ”får” av chef: ”Häpnadsväckande”

Uppdaterad
Publicerad

Senaste skyddsronden hos mängdbrottsutredarna i Gästrikland visade illröda siffror. Personalen känner sig nedtryckta och blir kallade ”en skock får” av en polischef, vilket Gefle Dagblad rapporterade först.

– Jag har aldrig sett en skyddsrond som ser ut på det här viset, den är riktigt allvarlig, säger huvudskyddsombudet Fredrik Hagelin.

Problemen i arbetsgrupperna blev kända 2022 men den senaste skyddsronden som gjordes under våren visar på försämringar.

Flera i personalen beskriver att arbetsbelastningen är för hög men vittnar också om dålig stämning där en polischef högre upp i hierarkin uttrycker sig nedsättande mot personalen.

Polisledningen har kopplat in en psykolog som beskriver det så här: ”Långt fler än hälften känner sig i denna ledares ögon sedda som att de är gnälliga löjliga, lata, osmarta och inkompetenta.”

Psykologen: Risk för ohälsa

Psykologen ser en stor risk i att personal utvecklar stressrelaterad ohälsa eller byter jobb om situationen fortgår. Enligt skyddsombuden är 3 av 5 förundersökningsledare redan sjukskrivna på grund av arbetsmiljöproblemen.

– Arbetsgivaren måste se till att vi får ett slut på kränkningarna, säger Fredrik Hagelin.

Ledningen lovar bättring

Skyddsombuden har riktat krav på förbättringar till polisledningen men även begärt att Arbetsmiljöverket ska utreda situationen.

Polisområdeschefen Catarina Bowall vill inte kommentera de upplevda kränkningarna från en annan polischef närmare.

– Vi har förstått att det är problem i vissa grupper och det måste vi ta på största allvar. Det har vi gjort och vi har planer, säger hon.

Ledningen lovar även att bemanningen kommer att utökas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.