Polisjakt på A-traktor med sju ungdomar i Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad

Flera polisbilar och en helikopter jagade ett fordon under en halvtimme från Söderhamn och söderut på lördagskvällen. Det visade sig vara en A-traktor – som kom upp i 180 kilometer i timmen.

När polisen försökte stoppa en bil för kontroll på lördagskvällen vägrade föraren att stanna och försökte köra ifrån kontrollen. Då valde polisen att förfölja bilen – flera patruller och en helikopter deltog i jakten längs de större vägarna söder om Söderhamn, däribland E4, och västerut mot Bollnäs.

Inte förrän den jagade bilen körde över en av polisens spikmattor efter cirka en halvtimme, lyckades man få stopp på det strax öster om Kilafors. Då visade det sig också att fordonet i själva verket var en A-traktor.

– Patrullerna trodde ju att det var en vanlig bil man förföljde eftersom bilen inte hade några skyltar som säger att det är en A-traktor, säger Thomas Bertze, RLC-befäl vid polisregion Mitt till TT.

Fullproppat i fordonet

Föraren var en pojke i 15-årsåldern, och han hade dessutom sex stycken minderåriga passagerare med sig, rapporterar Thomas Bertze på polisens regionledningscentral Mitt. Pojken misstänks nu för olovlig körning, drograttfylleri och vårdslöshet i trafiken. Polisen tog med honom för provtagning.

– Det var inget bra beslut att åka ifrån oss. Det var rena turen att ingen skadades. Som tur är var vägarna väldigt lugna på trafik, säger Thomas Bertze till TT.

Alla ungdomarna lämnades över till vårdnadshavare, medan fordonet beslagtogs.

Se trafikpolisen berätta om dagens A-traktorer och trenden med ökande antal olyckor:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.