Polisledningen medger att det tagit för lång tid

Uppdaterad
Publicerad

Polisens regionledning medger nu att utredningen av före detta moderatpolitikerns misstänkta bedrägeribrott har tagit för lång tid.

SVT Nyheter Gävleborg berättade igår att förundersökningen mot den före detta moderate politikern Greger Ljunggren i Söderhamn pågått i tre år. Ljunggren är misstänkt för grovt bidragsbrott och igår riktade rättsexperten Sven-Erik Alhem skarp kritik mot polisens förundersökningsprocess, som han tyckte var oacceptabelt lång.

Låter som väldigt lång tid

Efter kritiken medger tillförordnade regionpolischefen Mats-Erik Kirestam nu att det har tagit för lång tid:

Är det acceptabelt att det tar så här lång tid?

– Nej det låter som väldigt lång tid, även om jag vet att just utredningar av ekonomisk brottslighet generellt tar längre tid än andra brott. Men tre år låter väldigt länge tycker jag.

Varför tar de här brotten längre tid?

– Det är svårt att säga. De är komplicerade och sedan är det också så att bedrägeribrotten är den brottskategori som har ökat allra mest de senaste åren.

Hur lång tid anser du är normalt? Ligger fler sådana här fall och väntar?

– Det går faktiskt inte att säga. Det beror helt och hållet på hur många som ska höras och hur komplicerade brottsuppläggen varit och hur många målsägande som är berörda. Och ibland också på hur många som är misstänkta, så det är jättesvårt att säga.

Satsas på ekonomisk brottslighet

Men i den nya polisorganisationen så satsas det nu bland annat på utreda ekonomisk brottslighet för att handläggnings- och utredningstiden ska bli kortare.

Greger Ljunggren avböjer att kommentera då han upplever situationen som väldigt pressad för sig och sin familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.