Politiker städade upp övergivet migrantläger

Uppdaterad
Publicerad

Problemet med nedskräpning efter EU-migranter som bott på parkeringar och på en allmänning är ett problem som den borgerliga oppositionen i Gävle nu tröttnat på. Idag tog politiker från Alliansen själva itu med uppstädningen av ett läger i protest mot att kommunen inte visar handlingskraft i frågan.

Området det städade på torsdagen tillhör kommunen och ligger vid norra utfarten från Gävle vid två järnvägsspår där det går många tåg. Där låg mängder av matrester, bråte, gamla möbler, cyklar, kundvagnar, madrasser, barnböcker och en hel del annat i stora högar efter de EU-migranter som bott i lägret.

För drygt en vecka sedan la den borgerliga Alliansen i Gävle kommun ett gemensamt förslag i kommunstyrelsen om att kommunen snabbt skulle städa upp de platser som tidigare varit läger för EU-migranter och nu stod tomma.

”Resterna av ett elände”

Men då inget hänt började alltså politikerna själva städa idag.

– Det här är ju resterna av ett elände och det blir ju kvar här och någon måste ju ta reda på det, men då inget hänt gör vi det, säger Ann-Helen Persson (C) kommunalråd i opposition i Gävle kommun.

– Det finns fler ställen att städa upp, men på några ställen bor människor kvar och där ska vi inte gå in, säger hon. 

Kritiskt till kommunen

Moderatpolitikern Anders Fogeus som också städar upp i lägret är kritisk till att kommunen inte visar mer auktoritet i frågan om migrantläger i Gävle.

– Det finns inte mycket att välja på, avhysning eller inte. Kommunen måste våga ta beslutet. Men det är människor det handlar om och man har empati med dem, men samtidigt har vi krav på ett samhälle med ordnade förhållanden, och skulle jag som gävlebo skräpa ned på detta sätt så skulle jag åka på åtskilligt med böter, säger Anders Fogeus (M) kommunpolitiker. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.