Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Irene Frank, boende i Tönsen. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Här är politikern som sa ja till vindkraft på sin egen bakgård i Tönsen

Uppdaterad
Publicerad

”Sparvöga” mullrar ibland. Så beskriver Irene Frank i Tönsen ljudet från det närmsta av de 27 vindkraftverk hon som kommunpolitiker var med och sa ja till. I övrigt har hon inte mycket att anmärka på när det gäller sina nya grannar.

– De märks väldigt lite, säger hon.

”Inte på min bakgård” är ett begrepp som ibland används om politiker som är positiva till kontroversiella byggen så länge de inte hamnar nära dem själva.

Men tidigare centerpolitikern Irene Frank, numer politisk vilde i Bollnäs kommun, var positiv till vindkraftparken Valhalla redan när planerna presenterades för över tio år sedan. Då räknades parken som en av Europas största.

Vindkraft i Gävleborg

Kinesisk ägare

Sedan 2020 är totalt 85 vindkraftverk i igång, 27 stycken står i Bollnäs kommun och resten i Ockelbo. Parken ägs delvis av det kinesiska bolaget CGN som pekas ut som ett säkerhetshot. Två olyckor med nedfallna rotorblad har skett.

Det finns svåra frågor om vindkraften men också enkla, hur går det att leva intill dem?

Följ med till de gigantiska vindkraftverken och hör Irene Frank i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet