Protetster mot planerad försäljning av Sjömanskyrkan Foto: SVT

Protesterar mot försäljningsplaner – ungdomskulturen hotas

Uppdaterad
Publicerad

I en skarpt formulerad text på reagerar nu styrelsen för föreningen Musikhuset Sjömanskyrkan mot Gävle kommuns planer på att sälja Sjömanskyrkan till privata intressenter.
– Stora delar av Gävle musik- och kulturliv har sin hemvist här. Det är klart att vi är oroliga, säger Git Sundberg, ordförande i föreningen.

I sitt uttalande påpekar föreningen att medlemmarna ”liksom många andra fick (...) läsa i tidningen att huset där vi bedriver vår kultur- och folkbildningsverksamhet, och som utgör en viktig mötesplats i Gävle, står inför en nära förestående försäljning. Samt att den aktuella köparen ska ha varit på plats och tittat på lokalerna – vilket vi inte hade en aning om.”

– Vi har så otroligt lite information, säger Git Sundberg till SVT Nyheter Gävleborg.

30-årsjubileum

Verksamheten firade sitt 30-årsjubileum i lokalerna i höstas, men nu växer farhågorna inför framtiden.

– Vi följer år från år hur många människor vi når. Och kan se att stora delar av Gävles musik- och kulturliv har sin hemvist här. Det är klart att vi blir oroliga då, säger Git Sundberg.

Delaktighet

Styrelsen för Sjömanskyrkan menar nu att man borde fått vara mer delaktiga i den förändringsprocess som har påbörjats. Framförallt för att kunna tillvarata intressen för de deltagare, ledare och föreningar som nu använder lokaalerna.

Omfattande verksamhet

I Sjömanskyrkan träffas 45 musikgrupper och cirka 20 föreningar regelbundet. Personalgruppen på 15 personer riskerar att förlora sin arbetsplats vid en eventuell försäljning.

Kritiserar kommunen

”Det minsta man kan begära är att i god tid få ta del av relevant information, så att man också har möjlighet att påverka sin egen framtid. Där vill vi från föreningen Musikhusets sida framföra saklig kritik då vi anser att Gävle kommun brustit.”, skriver styrelsen för Musikhuset Sjömanskyrkan i Gävle  på sin hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer