Patrik Gustavsson, miljöchef vid Gävle kommun, kommer nu att gå vidare med fler undersökningar på flygplatsen. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Provtagning visar: Föroreningar över hela flygplatsen i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Både yt- och grundvatten har undersökts och över hela flygplatsen i Rörberg finns spår av hälsofarliga PFAS-ämnen. Kommunen har omedelbart påbörjat provtagning i enskilda brunnar i närområdet.

De hälsofarliga ämnena kommer ofta från särskilda skum för brandsläckning, men enligt kommunen finns inga bekräftade uppgifter på att det ska ha använts på Rörberg.

Privatpersoner i flygklubben tog dock på eget initiativ prover i en bäck vid flygplatsen i vintras och hittade höga halter av PFAS, vilket fick kommunen att gå vidare med en egen undersökning och nu har provsvaren kommit.

I grund- och ytvatten finns föroreningar vid samtliga mätpunkter. Det farligaste ämnet som sedan 2008 är förbjudet, PFOS, överskrider riktlinjerna vid fyra platser och elva övriga PFAS-ämnen överskrider Livsmedelsverkets åtgärdsgräns vid sex platser. Dock är alla värden under gränsen för odrickbart.

Kan bli kostsamt

Kommunen ska gå vidare med undersökningar för att reda ut vilka åtgärder som kan bli aktuella, vilket kan bli en kostsam historia.

– Ja, absolut, speciellt om man ska sanera mark, men det får kosta, det är farliga ämnen som man behöver få bort, säger Patrik Gustavsson, miljöchef vid Gävle kommun.

Är PFAS farliga?

De mängder av PFAS vi får i oss orsakar inte akuta hälsoproblem men ämnena lagras i kroppen. Om du dricker vatten med höga halter av PFAS riskerar du att få i dig mer PFAS än vad som anses tolerabelt och minskar

säkerhetsmarginalerna till halter i kroppen som misstänks ge hälsoeffekter.

Studier av befolkningsgrupper har visat att PFAS skulle kunna påverka immunförsvaret (antikroppsbildning efter vaccination och ökad känslighet för infektioner), födelsevikten, kolesterolhalten i blodet och leverenzym. 

Därför är det viktigt att få i sig så lite som möjligt av dessa ämnen. Foster, spädbarn och barn är troligen extra känsliga för PFAS. Ämnena förs över till foster och ammade spädbarn via moderkakan och modersmjölken.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.