Smittskydd Gävleborg uppger att en person med smittsam tuberkulos vistats på Bessemerskolan i Sandviken. Provtagning av elever och lärare kommer att ske i skolans lokaler under 21-26 november. Foto: SVT/Arkivbild

TBC på Bessemerskolan i Sandviken – provtagning ska genomföras

Uppdaterad
Publicerad

Smittskydd Gävleborg har konstaterat att en person med smittsam tuberkulos har vistats på Bessemerskolan i Sandviken. Sandvikens kommun skriver att risken för smitta är liten men att personer som kommit i kontakt med individen ska testas.

I ett meddelande på Sandvikens kommuns hemsida säger Eva Aronsson, rektor på Bessemerskolan att en person på skolan har burit på smittan.

– Sedan dess har de gjort en kartläggning av grupper som individen kommit i kontakt med. Nästa steg är provtagning för att säkerställa att elever och personal inte har blivit smittade, säger hon.

”Smittar inte längre”

Provtagningen kommer att ske i skolans lokaler under 21-26 november. Enligt Sandvikens kommun smittar inte personen längre och att risken för smitta är liten.

Vad är tuberkulos?

Tuberkulos är en sjukdom som orsakas av tuberkelbakterier. Tuberkulos utvecklas långsamt och orsakar vanligen sjukdom i lungorna men kan också förorsaka sjukdom i andra delar av kroppen.

För att bli smittad av tuberkulos krävs vanligtvis nära kontakt under längre tid. Det är bara hostande personer med tuberkulos i lungorna som kan smitta. Alla som smittas av tbc blir inte sjuka. För de som insjuknar gäller att tiden från smitta till sjukdomssymtom kan vara månader till år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer