En hemliga aktionsgrupp har sett till att Vallpojken på Stortorget, Gudinna i hyperboreiskt hav och Per Murén utanför Länsmuseet har alla klätts lite extra fina i dag på kvinnodagen. Foto: Anders Sundin/SVT

Pussy hats intar Gävle på kvinnodagen

Uppdaterad
Publicerad

I dag på Internationella kvinnodagen vaknade Gävle upp till rosa mössor (så kallade pussy hats) som var placerade på flera offentliga konstverk i stadskärnan. En anonym aktionsgrupp ligger bakom.

– Vi vill på detta vis uppmärksamma internationella kvinnodagen och kvinnors kamp varje dag. Genom att placera pussy-hatten också på männen vill vi påminna om mannens ansvar i kvinnokampen, skriver de i ett mejl till SVT Gävleborg.

Minst tjugo statyer och konstverk har fått mössor på sig i dag. Så där ligger nu Gudinna i hyperboreiskt hav, även känd som fnasket i plasket, inbäddad i nysnö med en liten rosa stickad mössa på huvudet. Inspirationen kommer från den uppmärksammade Womens March i Washington som var i januari i Washington som var protester mot Donald Trump.

Nu har evenemanget växt och den rosa stickade mössan med kattöron har blivit en symbol för i första hand jämställdhet. Minst fem offentliga konstverk i Gävle bär mössan i dag. Bland annat  statyn Per Murén, som står utanför Länsmuseet, har fått sin höga hatt beklädd med en pussy hat.

Man har även varit på Brynäs och utanför sjukhuset i Gävle där man vill visa sin solidaritet med dem som protesterar av nerläggningen av BB i Sollefteå.

– Vi har också placerat konkreta budskap på flera av konstverken, för att belysa till exempel aborträtten, BB i Sollefteå, ojämställd lönesättning – olika strider på olika håll i världen – och lyfta in dessa i Gävles offentliga rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.