Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på läxhjälp på Sankt Jakobsgården där bland annat Maria Hedblom är volontär, och Kidane Hagos är elev. Foto: Lari Honkanen/SVT

Läxhjälpen i Hudiksvall i skriande behov av volontärer

Uppdaterad
Publicerad

I Hudiksvall har Rädda Barnen gått in i ett samarbete kring läxhjälp för vuxna med Svenska kyrkan. Tanken är stärka verksamheten, ifall den ukrainska flyktingvågen når kommunen. Men alldeles oavsett, så är behovet av läxhjälp i svenska redan stort hos befintliga nyanlända.

– Behovet är stort, de senaste gångerna hade vi inte tillräckligt med volontärer för läxhjälpen, säger Najib Begi, på Rädda Barnen Hudiksvall.

Han beskriver behovet av volontärer som ännu större. I dagsläget finns det omkring tio volontärer, men det skulle behövas minst det dubbla. Läxhjälpen sker på torsdagskvällar på Sankt Jakobsgården i Hudiksvall. Får man fler volontärer är ambitionen att utöka läxhjälpen till fler dagar.

”Får mycket tillbaka”

Maria Hedblom är en av läxhjälpsvolontärerna och hon tycker att det är givande att vara volontär.  

– Man får mycket tillbaka, säger hon.

Hon är själv pensionerad lärare, men man behöver inte ha någon specialkompetens för att bli läxhjälpsvolontär. Maria menar att alla som kan prata svenska kan ställa upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.