Foto: SVT

”Fast tjänst på sex månader – det finns inte”

Publicerad

Rädda barnen har i samverkan med Asylkommittén kartlagt de ensamkommande ungdomarna som bor i Hudiksvall. 13 av dem riskerar att bli utvisade om de inte hittar ett fast jobb inom sex månader efter att de tagit studenten i sommar.

Totalt handlar det om över 7 000 ensamkommande ungdomar i Sverige som fått en andra chans till att stanna permanent i Sverige. Ungdomar som fick avslag på asylansökan, men som fått beviljat uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå.

Villkoret är att de ska gå ut gymnasiet med godkända betyg i alla ämnen, och därefter skaffa en fast tjänst inom ett halvår. Annars blir de utvisade.

Svårt med distansundervisning

Najib Bege, projektledare för kartläggningen på Rädda barnen anser att man behöver se över innehållet i gymnasielagen, eftersom det är omöjligt för ungdomarna att hitta en fast tjänst direkt efter gymnasiet, menar han. Särskilt nu på grund av coronaviruset.

– Kraven bör anpassas till den verklighet som finns i samhället, säger Najib Bege.

Han tycker även att man behöver tillsätta mer resurser i kommunerna så att ungdomarna först och främst klarar skolan. Särskilt nu när undervisningen sker på distans, vilket är svårt för ett flertal ungdomar.

– Många har även svårigheter framförallt med språket, psykisk ohälsa och boendeproblem, säger Najib.

215 ungdomar i Gävleborg

Enligt siffror från Migrationsverket från april i år är det just nu 215 ungdomar i Gävleborgs län som omfattas av gymnasielagen. 47 av dem bor i Hudiksvall.

Rädda barnen har i samarbete med asylkommittén kartlagt ungdomarna för att se vilka som tar studenten i år, för att hjälpa dem att skapa kontakter och få jobb.

Deras kartläggning visar att 13 ungdomar i Hudiksvall tar studenten i sommar. Fyra av dem läser vård- och omsorg, sex personer läser hotell- och restaurang och handelsprogrammet.

De sista tre läser natur- eller teknikprogrammet och drömmer om att plugga vidare. Nåt som inte är möjligt på grund av kravet på fast jobb inom ett halvår efter studenten. Många av dem har svårt att ens få ett sommarjobb, berättar Najib.

Risk för ökad kriminalitet

Najib Bege anser att det finns en stor risk att de personer som blir utvisade stannar kvar i Sverige, utan tillstånd.

– Det är jättesvårt att lämna det här landet. De har spenderat en tredjedel av deras liv här, säger Najib.

Se klippet och hör Najib berätta varför han tycker att gymnasielagen borde ändras.

Antal ensamkommande som omfattas av gymnasielagen i Gävleborgs län

Bollnäs: 14

Gävle: 69

Hofors: 13

Hudiksvall: 47

Ljusdal: 12

Nordanstig: 3

Ockelbo: 3

Ovanåker: 15

Sandviken: 29

Söderhamn: 10

Totalt Gävleborg: 215

Siffror från 22 april 2020.

Källa: Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.