En man försvann under en dyktur i ett gruvområde vid sjön Stor-Gösken utanför Hofors. Han hittades senare död efter en sökinsats. Foto: Torbjörn Wåhlin & Alexander Koivisto

Räddningsledaren vid gruvområdet i Hofors: ”Enligt vår uppfattning dyks det en del där”

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsledaren Tommy Johansson från Gästrike räddningstjänst befann sig vid gruvområdet under räddningsinsatsen i Hofors under lördagen.

– Det var väldigt svårorienterat med dålig sikt och bråte i vattnet, berättar han.

Räddningstjänsten i Gävleborg larmades vid 15-tiden på lördagen om att en dykare var försvunnen vid ett drygt 50 meter djupt dagbrott i Hofors kommun.

Räddningsledaren: ”Det tog en stund”

Räddningspersonal från tre stationer samt polis, ambulans och helikopter samarbetade. Vattendykare från Falun kopplades snabbt in.

– Ungefär 1,5 timme från att dykarna kom på plats så hittades personen. Det tog en stund, säger räddningsledaren Tommy Johansson.

Dykningen skedde vid ett gruvområde vid sjön Stor-Gösken sydöst om Hofors. Platsen är populär bland dykare, enligt uppgifter som räddningstjänsten tagit del av.

– Det var inte känt för mig sedan innan. Det verkar vara ett intressant ställe för sportdykare. Enligt vår uppfattning dyks det en del där, säger han.

Is täckte dagbrottet

Räddningstjänsten försökte söka av kanterna. Dykarna sökte under is.

– Det var väldigt svårorienterat med dålig sikt och bråte i vattnet. Isen var varierande. Mot kanterna var det inte så mycket, mot mitten var det mer.

Räddningstjänstens insats avslutades kort efter att mannen hittades.

– Sen tog polis och sjukvård över. Polisen genomförde en teknisk undersökning.

Hur vanligt är det med den här typen av olyckor?

– Drunkningslarm har jag varit på förut men inte på det här sättet – där man medvetet dykt under is.

Oklart vad som hänt

Tommy Johansson vill inte spekulera kring vad som kan ha orsakat olyckan.

– Vi har ingen aning om varför eller vad som hänt. Polisen kommer att göra en utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.