Recordstore Day firas över hela världen för att främja försäljning av cd- och vinylskivor. Foto: SVT

Record Store Day blåser av vinyldammet

Uppdaterad
Publicerad

Idag firar skivhandlare runt om i världen Record Store Day. Initiativet togs av skivhandlare i USA för 11 år sen när den digitala musiken skapade stora problem för den fysiska försäljningen av skivor och idag har fenomenet spridits världen över.

I Gävle laddar Magnus Bergström skivaffären inför lördagen. Han har sålt skivor i fyrtio år och till lördag har han beställt in nya rariteter och bokat livemusik.

– Det blir Hugo Palmsköld från Halmstad som kör experimentell psykedelika.

Magnus Bergström minns tillbaka för 10 år sen och säger att mycket har hänt sen dess.

– Ja, för tio år sen sålde vi nog 95 procent cd och 5 procent dvd och vinyl. Idag är det istället jämnt mellan vinyl och cd/dvd.

Intåget av streamingtjänsterna de senare åren har varit både en välsignelse och ett problem för Magnus Bergström. En del slutar köpa skivor när de lyssnar online. Men en del kan också hitta ny musik via streamingtjänster som de sen köper i butik.

– Det är ingen okynneslyssning i butik längre som det var förut. Förut var skivaffären en social mötesplats. Det är det väl fortfarande, men det är inte lika många som kommer in bara för att lyssna. Kommer de in nu är de istället kunder som ska köpa något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.