Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen vill utveckla fisket kring vindkraftverk Foto: SVT

Regeringen vill utveckla fisket kring vindkraftverk i havet

Publicerad

Regeringen vill utveckla möjligheterna till fiske och vattenbruk kring havsbaserade vindkraftparker – och hoppas på att vindkraften ska gynna livet i havet.

Samtidigt som ansökningar om 24 havsbaserade vindkraftparker, bland annat i Bottenhavet, just nu hanteras har Havs- och vattenmyndigheten tillsammans med Energimyndigheten fått i uppdrag att utreda frågan om hur man kan nyttja vindkraftparker för fiske och vattenbruk.

– Det här är ett sätt att se till att vi får både fisken vi behöver och elen vi behöver. Jag tror att många kommer att tycka att det inte är fel, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) som är initiativtagare till utredningen.

Båtkorridorer mellan verken

Goncalo Carneiro på Havs- och vattenmyndigheten är en av de som ska utreda möjligheterna. Han ser framförallt tre möjligheter till att anpassa vindkraftparker till fiske.

– Geografisk placering, avstånd mellan verken och möjlighet till att ha korridorer där fiskebåtar kan köra igenom, är de främsta anpassningar som det är frågan om.

Odling och förbättrat fiske

Regeringen hoppas också på att vindkraftverkens fundament ska göra havsområden mera attraktiva för olika arter genom att fungera som ett konstgjort rev och därmed förbättra fisket i området.

– Fiske efter arter som samlas vid fundamenten skulle kunna gynnas, menar Goncalo Carneiro.

Utredningen ska också titta på om det är möjligt att bedriva vattenbruk i anslutning till vindkraftverken, till exempel olika typer av havsbaserade odlingar i vattnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.