Johan Kaarme är tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg. Foto: SVT

Region Gävleborg får aktivera krislägesavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler sjuka i covid-19 läggs in på länets sjukhus. Patienttrycket har gjort att sjukvårdens resurser inte räcker till. SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, har mot bakgrund av detta beviljat Region Gävleborg att aktivera krislägesavtalet, skriver Region Gävleborg på sin hemsida.

Region Gävleborg är under mycket hög belastning på grund av det stora antalet covidpatienter med behov av sjukhusvård. Smittspridningen är fortsatt mycket hög och visar inga tecken på att mattas av.

Mest utsatt är länets intensivvård, där personalförstärkning sista veckorna skett med all tillgänglig personal som har rätt kompetens. Ett antal patienter har sänts till andra län för intensivvård de senaste veckorna.

Coronaviruset i Gävleborg

Tillämpar avtal

– Trots dessa åtgärder befinner vi oss nära ett kapacitetstak och den åtgärd som återstår är att tillämpa det krislägesavtal, som nu aktiverats för regionen av SKR, utifall läget förvärras ytterligare. Avtalet möjliggör att förlänga medarbetarnas veckoarbetstid mot en förhöjd ersättning. Vi hoppas att situationen dock stabiliseras, säger tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Kaarme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet