Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Gävleborg planerar att öppna stora vaccinationsplatser igen. Se vaccinsamordnaren berätta mer. Foto: Sören Stache/DPA/AP/TT/Arvid Jansson/SVT

Region Gävleborg går tillbaka till stora vaccinationsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg har planer på att öppna stora vaccinationsplatser igen i länet och diskussioner förs nu med fastighetsägare.

– På några ställen kan det bli redan i år, annars blir det direkt efter julhelgen, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg.

Under hösten stängde Region Gävleborg sina stora vaccinationsplatser då en stor del av länsborna tagit vaccin mot covid-19. Vaccineringen övergick till att ske på hälsocentralerna. Men nu när en tredje dos ges ska stora vaccinationsplatser öppna igen.

– Det gör att vi kan få till de här löpande band flödena som vi såg fungerade bra i våras och i somras, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg.

”Vi ligger redan nu med en hög fart”

Enligt vaccinsamordnaren ligger Region Gävleborg på en vaccinationstakt på 13 000 i veckan. Regionen ser att ungefär hundra personer i veckan tar kontakt för att ta sin första dos vaccin mot covid-19.

– Vi ligger redan nu med en hög fart, säger Tina Mansson Söderlund.

Tidsbokning för vaccin

Regionen går över till att det framför allt ska vara bokade tider för vaccin.

– Vi vill kunna styra flödena lite bättre så att folk inte behöver stå och köa som folk har gjort på många ställen, utan vi vill ha en bättre ordning. Det är många som efterfrågar möjligheten att kunna boka tid. Nu har det varit väldigt lite tider i förhållande till drop-in och nu blir det tvärtom, säger Tina Mansson Söderlund.

Men kommer folk inte kunna vara spontana att komma och få vaccin?

Jo, man kan välja en drop-in mottagning, men huvudsakligen kommer det att vara bokade besök, säger Tina Mansson Söderlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet