En tredje vaccindos kan fortfarande vara aktuell för personer med nedsatt immunförsvar. Foto: ROBYN BECK/AFP/TT

Region Gävleborg kortar tidsintervallen mellan dos två och tre

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har beslutat om ny rekommendation för tidsintervallet mellan dos två och dos tre för vaccination mot covid-19. Tiden mellan doserna ska vara fem månader för alla från 18 år och uppåt.

Syftet med det kortare tidsintervallet är att fler ska kunna vaccineras tidigare och att regionerna inte ska behöva stå med outnyttjad kapacitet.

– Region Gävleborg ska erbjuda befolkningen en så snabb, tillgänglig och rättvis vaccinering som det bara går. Det är därför som det nu beslutas att korta ned tiden mellan dos två och tre, vilket ju betyder att fler kan sätta sprutan i armen ännu snabbare och få ett ännu starkare skydd när smittspridningen väntas öka, säger Jan Lahenkorva (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet