Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: Region Gävleborg

Region Gävleborg tidigarelägger andra dosen

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan de som redan fått en vaccindos boka den andra dosen efter fyra veckor, istället för sju veckor som det varit tidigare.

Coronaläget är fortsatt lugnt i Gävleborg, meddelade regionen under torsdagens presskonferens. Just nu finns inga bekräftade covid-fall inom vården och inga nya dödsfall.

Däremot oroar fortfarande deltavarianten, som har tagit över mer och mer. Den är mer smittsam och kan leda till ett större behov av vård, säger Christian Ehrenborg, tillförordnad smittskyddsläkare.

– Det är ett orosmoln på himlen som vi är väldigt medvetna om. För ett par veckor sedan var det 40 procent och nu konstaterar vi att det är klart över 50 procent.

Vill öka andelen fullvaccinerade

Vad som är nytt är att Region Gävleborg beslutat att tidigarelägga dos två. Istället för att vänta sju veckor kan man från och med torsdag klockan 13 boka dos två efter fyra veckor.

– I takt med att arbetet går framåt och att vi behöver öka andelen fullvaccinerade lagom till att semestern är över kan vi tidigarelägga andra dosen i mån om tillgängliga tider, säger Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Dessutom står det klart att regionen sätter igång med vaccinering av 16- och 17-åringar den 9 augusti.

Olika rekommendationer för olika vaccintyper

För de som tagit mRNA vaccinerna Moderna och Pfizer, kan man boka en andra dos mellan fyra och sju veckor från den första dosen. För Astra Zeneca gäller mellan fyra och tio veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.