Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare Region Gävleborg.

Ökad risk för coronafall – så förbereder sig Region Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens utveckling i omvärlden har Region Gävleborg samlat en särskild sjukvårdsledning för att ha beredskap för att ta emot eventuella smittade resenärer från drabbade länder.

Visserligen gör Folkhälsomyndigheten bedömningen att risken för allmän smittspridning i landet är låg men myndigheten bedömer ändå att det är hög risk att upptäcka fler personer som smittats av det nya coronaviruset utomlands. Och det innebär förstås att det är risk att det kommer smittade personer till länet.

– Förberedelserna har ju redan pågått under en period så vi vet hur man ska klä på sig, klä av sig och skydda personalen och andra. Nu får vi utveckla det så det blir mer konkret med tanke på att det skulle kunna komma fler, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo

Flytta personal mellan verksamheter

Den särskilda sjukvårdsledningen ser också över möjligheten att flytta personal mellan verksamheter och genomför en inventering av sjukvårdsmaterial.

Är det många som hör av sig och är oroliga?

– Några meddelar att de ställer in utlandsresor och så. Där får var och en bestämma och göra som han eller hon själv vill. Annars är det UD som rekommenderar vad man gör utanför vårt land.

När ska man vara orolig?

– Om man varit i områden där smittspridning förekommer, det handlar om delar av Italien, Sydkorea, Kina och Iran, och blir sjuk med hosta och feber. Då kan man ringa 1177 och få hjälp att ta ställning till provtagning. Men är man förkyld på annat sätt och inte varit utomlands på de här ställena och inte heller träffat någon som varit där, då ska man inte vara orolig att man har coronaviruset i nuläget, avslutar Signar Mäkitalo.

I klippet berättar smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo om det aktuella läget när det gäller coronaviruset i Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.