Johnny Hillgren, verksamhetschef för intensivvården i Region Gävleborg. Foto: Agneta Brolin/SVT

Regionen öppnar fler intensivvårdsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Just nu får fem personer med covid-19 intensivvård i Gävleborg. I takt med att fler blir sjuka ökar trycket på intensivvården och nu ställer Region Gävleborg om för att få fler intensivvårdsplatser på länets tre sjukhus.

I normala fall har Region Gävleborg totalt 14 intensivvårdsplatser. Sex platser finns i Gävle, fem i Hudiksvall och tre i Bollnäs. De platserna kommer inte att räcka till när fler behöver sjukvård efter att ha insjuknat i covid-19.

På sjukhuset i Gävle byggs uppvakningsavdelningen om för att ge 15 nya intensivvårdsplatser för coronasmittade patienter.

Coronaviruset i Gävleborg

– Vi uppdaterar lokaler med syrgasförsörjning och ventilation, vi säkrar medicinsk-teknisk utrustning och bemanning. Förutom att vi omfördelar personal från operation till intensivvården tar vi också in personal från andra håll inom regionen. De som har intensivvårdskompetens kan gå in och arbeta efter en nyintroduktion, säger Johnny Hillgren som är verksamhetschef för intensivvården i regionen.

Region Gävleborg räknar med att ta emot fler intenvivvårdspatienter de närmaste veckorna och mer än fördubblar antalet intensivvårdsplatser till totalt 38 fullt utrustade platser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet