Beredskapsläget i länet sänks. Foto: SVT

Regionen sänker beredskapsläget: ”Det är väldigt stabilt”

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsläget i länet är fortsatt kritiskt men när det kommer till verksamhetsfrågor som materialförsörjning och tillgång till lokaler, ser det allt stabilare ut inom sjukvården. Efter nästan två månader sänker nu Region Gävleborg beredskapsnivån från förstärkningsläge till stabsläge.

De tre olika nivåerna av beredskap inom hälso- och sjukvården, stab, förstärkning och katastrofläge är graderingar för hur stor krisen är verksamhetsmässigt och hur regionens resurser ser ut i förhållande till dess behov. Just nu ser det förhållandet bra ut.

– De förändringar som vi behövt göra för Covid-19, ändra patientflöden, ombyggnationer och ny skyddsutrustning – det är väldigt stabilt idag. Vi går nu tillbaka till stabsläge, säger Göran Angergård, Hälso- och sjukvårdsdirektör.

Coronaviruset i Gävleborg

Smittskyddsläget är fortsatt kritiskt

Smittskyddsläget ser bättre ut men är fortsatt kritiskt. Man ser en liten nedgång i antalet personer som testats positivt för covid-19 under den senaste veckan. Särskilt glädjande är det att allt färre inom sjukvårdspersonalen testar positivt, menar smittskyddsläkare Signar Mäkitalo som vill utöka provtagningen ytterligare.

– Min är förhoppning är att alla som söker vård med liknande symptom ska provtas. Vi borde ha den kapaciteten i Sverige, säger Signar Mäkitalo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet