Rekordår för laxen i Testeboån

Publicerad

I Strömsbro har omkring 50 laxar passerat fiskeräknaren. En ökning från fjolårets blygsamma 21 laxar som passerade fiskeräknaren.

Det är ett rekord för laxuppvandringen i Testeboån, hela 50 laxar har passerat fiskeräknaren i Strömsbo. 2018 kom bara 21 laxar genom fiskräknaren.

– Jag är otroligt glad för ökningen, något som hade varit svårt utan körförbudet, säger Bernt Moberg på Sveriges- Sportfiske och Fiskevårdsförbund.

Körförbud sedan slutet av 2018

Enligt Bernt Moberg beror ökningen av lax beror på att vattnet inte längre rinner genom turbinerna i Strömsbo kraftverk, som det tidigare gjorde då kraftverket fortfarande var aktivt.

Det har varit körförbud för kraftverket sedan december 2018, då det har saknats tillstånd för anläggningen och för elproduktion.

– Min förhoppning är att Gävle kommun ska köpa kraftverket så det att kan förbli permanent körförbud för kraftverket, säger Bernt Moberg.

Arbetet med att återetablera lax i Testeboån pågått länge och målsättningen med projektet är att statusen ska bli hundra procent. Det innebär att flera hundra laxar skulle simma upp i Testeboån varje år.

Projektet för att återetablera lax i Testeboån sker i samverkan mellan Testeboåns fiskevårdsområdesförening, Gävle kommun, Länsstyrelsen, Sveriges Lantbruksuniversitet och Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund.

Laxarna filmas och mäts i fiskräknaren.

Årets hittills längsta lax mättes till 124 centimeter. Det motsvarar en vikt på omkring 22 kilo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer