Hör Patrik Gustavsson om vad nya gränsvärden skulle innebära för dricksvattnet i Gävle och var källan till föroreningen möjligtvis kan finnas. Foto: SVT

Rekordhöga PFAS-värden i Gävles dricksvatten – här kan boven finnas

Uppdaterad
Publicerad

Gävles dricksvattentäkt innehåller de näst högsta halterna av de giftiga ämnena PFAS i landet, det visar en undersökning från Naturskyddsföreningen. Enligt nuvarande riktlinjer är vattenkvaliteten godkänd, men EU föreslår nya, hårdare gränsvärden. Om de börjar gälla krävs åtgärder.

PFAS är ett samlingsnamn för flera gifitga ämnen. Varför Gävles dricksvattentäkt är förorenad vet inte kommunen med säkerhet, men i vintras tog Gävlebygdens flygklubb prover på eget initiativ på flygplatsen i Rörberg och hittade PFAS i en bäck.

Klubbens upptäckt har gjort att kommunen nyligen har tagit egna prover på flygplatsen, svar väntas inom kort.

Om EU:s nya gränsvärden tas i bruk i Sverige väntar ett stort arbete.

– Då behöver man göra omfattande provtagningar och identifiera hur värdena ser ut, vilka eventuella källor kan det vara och hur kan man rena det. Man kan rena genom kolfilter om det gäller dricksvatten eller ska man gräva bort det om det finns i marken, säger Patrik Gustavsson, miljöchef i Gävle kommun.

Är PFAS farliga?

De mängder av PFAS vi får i oss orsakar inte akuta hälsoproblem men ämnena lagras i kroppen. Om du dricker vatten med höga halter av PFAS riskerar du att få i dig mer PFAS än vad som anses tolerabelt och minskar

säkerhetsmarginalerna till halter i kroppen som misstänks ge hälsoeffekter.

Studier av befolkningsgrupper har visat att PFAS skulle kunna påverka immunförsvaret (antikroppsbildning efter vaccination och ökad känslighet för infektioner), födelsevikten, kolesterolhalten i blodet och leverenzym. 

Därför är det viktigt att få i sig så lite som möjligt av dessa ämnen. Foster, spädbarn och barn är troligen extra känsliga för PFAS. Ämnena förs över till foster och ammade spädbarn via moderkakan och modersmjölken.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.