Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar relationsexperten Angela Ahola varför det är bättre att inte ghosta Foto: TT/Alberto Lozano/SVT

Relationsexperten: Därför väljer man att ghosta

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det kan kännas som den enklaste vägen ut menar psykologen Angela Ahola att det alltid är snällare att åtminstone skriva ett mess när man inte vill gå vidare i en relation.

– Det tar inte mer än fem minuter att förklara varför man inte vill gå vidare, det är bara lite empati som krävs, säger psykologen och relationsexperten Angela Ahola.

För den som blir ghostad blir det svårare att gå vidare. Att inte få veta varför relationen bryts gör, enligt Angela Ahola, att man lämnas med många frågetecken.

– Det vi inte får, vill vi oftast ha, det är lätt hänt att vi idealiserar en person när det blir svårt att få sin uppmärksamhet.

Telefonskräck

Har det blivit vanligare att ghosta?

Jag kan bara spekulera, men jag skulle säga att det har definitivt blivit vanligare. Det har att göra med fenomenet telefonskräck, som är vanligare bland de yngre. Vi människor är rädda av konflikter och på internet är det lättare att undvika en konfrontation när man vill lämna en relation, säger Angela Ahola.

I klippet berättar Angela Ahola om varför ghosting inte är det bästa alternativet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.