Lars Andersson, Peab och Karin Snell, Hudiksvalls kommun, tittar på ritningar över Kattvikskajen som nu renoveras. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Renoveringen av Kattvikskajen påbörjad

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort kommer det att höras högljudda smällar från Kattvikskajen i Hudiksvall. Nu har nämligen arbetet med att förstärka kajen påbörjats för att den så småningom ska hålla för byggnader.

år 1999 upphörde fraktfartyg att använda Kattvikskajen i Hudiksvall och sedan dess har turerna kring platsens framtid varit många inom politiken, men i höstas beslutade kommunfullmäktige om att avsätta 86 miljoner kronor för en första åtgärd i vad som ska bli en ny stadsdel. och nu har bygget kommit i gång.

– Nu stärker man upp hela kajen. Man schaktar ur och sen ska det pålas, det kommer att dra igång i början av februari och den verksamheten kommer att innehålla ljud. Det här kommer att pågå till augusti nästa år, säger Karin Snell, kommunikatör vid Hudiksvalls kommun.

600 meter kaj byts

Just nu arbetar sju personer med att renovera den 600 meter långa kajen. Den gamla ska tas bort, sedan förstärks marken för att ge plats åt en ny kaj som ska hålla för byggnationer ovanpå.

– Den här kajen är uttjänt så det måste till nytt, det är ingen vits att börja bygga här om man inte gör en ny kaj. Det är pålningen som är mest störande ljudmässigt, säger Lars Andersson, platschef vid Peab som utför renoveringen.

Ny havsvik

När renoveringen är klar ska kajen delvis vara sänkt för att öka tillgängligheten till vattnet, en bro över Sundeskanalen ska förlänga nuvarande strandpromenaden och i mitten av kajen ska en vik grävas ur så att havet kan rinna in.

En vik ska grävas ur och så här kan det komma att se ut på Kattvikskajen i framtiden. Foto: Landskapslaget/illustration

Att bygga en ny stadsdel kommer dock att ta tid på en så stor yta som nu blir tillgänglig. Först ska politiken besluta om en ny detaljplan, sedan tror Karin Snell att det åtminstone tar tio år att bebygga hela området som är tänkt innehålla flera olika verksamheter.

– Det ska bli en stadsdel för småskaliga bostäder, sen ska det ävne finnas verksamheter, restauranger, kanske ett kulturhus eller ett bibliotek så att det blir en levande stadsdel som dockas med den övriga staden, säger Karin Snell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.