Kocken som tar vara på allt – ”Jag har ingen anledning att slänga något”

Publicerad

Fermentera grönsaker och salta in kött är knep som använts sedan länge. Det är också vad kocken Tobias Annerhult från Järvsö gör för att hållla sina råvaror i gott skick. Han slänger inget ätbart som går att använda.

– Om du har rostat en kyckling i ugnen och ätit köttet så har du ett perfekt skrov kvar som man kan göra en kycklingbuljong på, säger Tobias.

Restaurangägaren och kocken Tobias Annerhult från Järvsö jobbar med de råvaror han hittar i sitt närområde, därför är det viktigt för honom att kunna hålla sin mat fräsch länge och ta vara på allt som går att använda i matlagningen.

– Jag är inte på något sätt nyskapande, säger han. Det här har man gjort i alla tider.

Det mesta går att använda till matlagningen med lite kreativitet, menar Tobias när han använder kärnan i havtornsbäret till sin egen citronpeppar och den överblivna fläsksvålen till snacks.

Hör mer om vad Tobias gör för att minska sitt matsvinn i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.