”Håll hårt i paraplyet” – se SVT:s meteorolog om regnvädret. Foto: SVT/TT

SMHI: Klass 2-varning för mycket stora regnmängder i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

SMHI uppdaterar till klass 2-varning för mycket stora regnmängder i länet, från tisdag eftermiddag till onsdag eftermiddag. Det kan komma mellan 70 och 100 millimeter regn och det kan vara kraftigt, ihållande. Men det är osäkert var de största mängderna väntas falla.

Vanligtvis kommer det mellan 70 och 80 millimeter regn i augusti månad i Gävleborg, enligt Nils Holmqvist, meteorolog på SVT.

– Hela området kommer inte få en månads nederbörd på 24 timmar. Det är kraftiga skurar inbakat i det här också, så intensiteten kommer att variera över dagen och det kan tillfälligt vara uppehåll. Så det kan komma mycket regn på ett ställe och lite på ett annat, säger Nils Holmqvist.

I Hudiksvall sätts skyddsvallar ut för att skydda byggnader från vatten.

Skyddsvallar sätts ut i Hudiksvall. Foto: Bizz Sjöblom/SVT

Risk för översvämningar

Det finns risk för översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag samt risk för översvämmade vägar, enligt SMHI.

– Man ska passa sig för vattenplaning och vet man att det finns risk för översvämningar i ens källare så kanske man ska agera redan nu, säger Nils Holmqvist.

Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för stora regnmängder.

Vädervarningar

Klass 1: Väder som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Klass 2: Väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Klass 3: Mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.