Risk för vattenbrist i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Vattenförbrukningen i länet är hög på grund av värmeböljan. Gästrikevatten, som ombesörjer fem kommuner, Bollnäs samt Hudiksvall går nu ut och uppmanar hushållen att använda dricksvattnet sparsamt.

De är förstås de varma dagarna som gör att vattenförbrukningen ökar i hushållen samtidigt som grundvattenmagasinen börjar sjunka.

– Vi går nu över i gult läge vilket innebär att det finns risk för vattenbrist framöver. Därför är det viktigt att vi tillsammans tänker på hur vi använder vattnet, för att undvika att vi ställs inför ett läge där vi behöver införa bevattningsförbud, säger Karolina Stenroth, enhetschef på Gästrikevatten.

Gästrikevatten förser Gävle, Hofors, Ockelbo, Älvkarleby samt Östhammar med vatten. Men även Hudiksvalls kommun och Bollnäs har under onsdagen gått ut med uppmaningar till hushållen att tänka på sin vattenförbrukning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.