Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professor Sverker Sikström undervisar i hur psykedelika kan användas i terapi. Hör honom förklara vilka risker som finns med psykedelika i klippet. Foto: Privat

Professorn: Här är riskerna med psykedelika

Publicerad

Sverker Sikström är professor i psykologi vid Lunds universitet. Han undervisar i hur psykedelika kan hjälpa mot psykiska åkommor.

– Det är intressant att en substans som vi nu ser är en av de starkaste kandidaterna till att förbättra mental hälsa samtidigt det innebär ett straff om den används eller distribueras. Det är en paradox, säger han.

Sverker Sikström menar att psykedelika substanser är väsensskilda från många andra drogklassade substanser och anser att hela begreppet ”droger” bör avskaffas.

– Vi bör byta ut begreppet ”drog” mot ”substans”. ”Droger” är alldeles för generellt. Samma ämne kan vara en drog, ett läkemedel eller en substans. Vi borde prata om specifika substanser – som kan vara ett läkemedel – eller inte.

Varför är forskarvälden så intresserad av psykedelika?

– Jag tror det beror på att man har kunskap om vad psykedelika faktiskt kan göra. Den här begynnande evidensen är så pass stark och effekterna är så positiva att de är svåra att ignorera. Därför driver forskarvärlden det här och har ett större intresse än till exempel politiker – som kanske inte på samma sätt är insatta i det hela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.