Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Otto kostar cirka 30 000 kronor – hör lärarna berätta om syftet med roboten i klippet ovan. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Här hjälper robot frånvarande elever att delta på lektioner

Publicerad

Elever på Celsiusskolan i Edsbyn som av olika anledningar inte vill eller kan gå till skolan får hjälp av roboten Otto. Utrustad med kamera och högtalare kan eleven delta på lektionerna på distans.

– Det är inte så mycket konstigare att ha en robot i klassrummet än en elev mer än att det är svårare att få kontakt en till en. Men det funkar faktiskt väldigt bra, säger matematikläraren Jenny Sigfridsson.

Kan visa ansiktsuttryck 

Behöver eleven hjälp kan den klicka på en knapp så att huvudet på roboten blinkar. Eleven kan även visa om den känner sig glad, fundersam, ledsen eller neutral genom att ändra robotens ansiktsuttryck.

– Det är bara en elev åt gången som kan använda roboten. Och den blir knuten till den personen genom en inloggningskod, säger specialläraren Annika Johansson.

– Eftersom den person också kan styra roboten så funkar det inte om flera skulle försöka styra den, tillägger Jenny Sigfridsson.

Det finns inga krav eller kriterier som elever ska uppfylla för att få hjälp av Otto utan den elev med störst behov går först. 

Skvallrar på sina klasskamrater

Har eleven använt roboten till bus någon gång?

– Ja, han hade hållit lite koll och sa att nu jobbar inte de eleverna där, nu håller de på med fel saker, berättar matematikläraren Jenny Sigfridsson och skrattar.

Men för det mesta så sköter han sig?

– Ja, det har faktiskt funkat bättre än vad man trodde, fyller specialläraren Annika Johansson i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.