Trafikverket rullar ut aktivitetsbaserade kontor i hela Sverige just nu. Foto: SVT

Röd, blå, gul eller grön: Vilken zon vill du jobba i i dag då?

Uppdaterad
Publicerad

Ny dag – ny arbetsplats och kanske till och med ny zon. Trafikverket går från egna kontor till en aktivitetsbaserad arbetsplats indelad flera olika zoner och färger. Och fler arbetsgivare väntas hänga på kontorstrenden.

Från att ha haft egna rum har Trafikverkets 300 anställda i Gävle gått över till en stor aktivitetsbaserad arbetsmiljö utan ett bestämt skrivbord.  Fyra olika zoner, fyra färger som bestämmer hur högljud du får vara. Aktivitetsbaserad arbetsplats kallas det för och det har inte varit helt enkelt för de anställda att ställa om.

– Från början var det många frågor och få svar, säger Conny Jonsson, chef för arbetsmiljö och lokaler på Trafikverket. Men efter att vi har flyttat in här efter årsskiftet så är de övervägande positiva tongångar.

Och Göran Eriksson som är handläggare och den här dagen valt att arbeta i gul zon (lugn) håller med:

– Jag var inte så positiv till en början, säger han, men det börjar kännas bättre och det handlar väl om en övergångsperiod.

”Fungerar över förväntan”

Det handlar också vad man har för arbete att utföra under sin arbetsdag, Jan Enbom är projektledare och har valt blå zon (mellan).

– Jag brukar välja mellan blå och röd zon, säger Jan Enbom, idag föll det sig så att två av mina projektingenjörer som jag jobbar med satt här i den blå zonen och vi hade saker att diskutera.

Vi byter del av de långa huset och går in den röda zonen som tillåter interaktiva möten, diskussioner och höga ljud. Det märks direkt, det är mer liv och rörelse här  och några arbetsplatser längst ner i hörnet är försedda med gåband och cyklar. Det ser lite mysko ut, men här hittar vi Marie Svensson, projektingenjör, som både pratar med oss, pillrar på dator och går på gåbandet vid sitt skrivbord.

– Jag tycker om att vara i den här aktiva delen där man inte behöver bekymra sig över att man stör, säger hon. Allt fungerar över förväntan, jag hade lite farhågor när vi flyttade hit: Att man skulle behöva packa ner allt varje dag och starta upp från nytt, men det fungerar jättebra.

Fyra zoner i Trafikverkets nya regionkontor

Tyst zon (grön/skog):  För koncentrerat arbete, inte prata, inte svara i telefonen.

Lugn zon (gul/landskap):  Dämpad miljö för arbete i lugn och ro, låg ljudnivå, får svara i telefonen och prata med låg röst.

Mellanzon (blå/himmel och hav): Traditionellt kontorslandskap, normal samtalston.

Aktiv zon (röd/solnedgång): Interaktiva möten och diskussioner, ljudnivån kan vara hög.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.