Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Roger Karlsson i Voxnabruk visar ställena på hans gård där fjällturisterna går för att uträtta sina behov. Foto: Julia Frost-Nylén/SVT

Rogers gård har blivit en toalett för fjällturister

Uppdaterad
Publicerad

En ökande fjällturism har gett oväntade konsekvenser för Roger Karlsson i Voxnabruk. De senaste åren har allt fler turister använt hans gård, som ligger längs med väg 296, som toalett och nu vill han se att något görs.

– I våras plockade jag två kassar med tamponger, bindor och blöjor som de hade slängt, berättar Roger Karlsson som flyttade hit 2005.

I anslutning till huset ligger det en mack och en sopstation. Det finns ingen offentlig toalett på platsen, något som lett till att allt fler söker sig ut i skogen för att uträtta sina behov.

Kissproblemen i Hälsingland

– De kommer ju upp på gården och då får man ju jaga dem därifrån, då kan de bli aggressiva, fortsätter han.

Ökade under pandemin

Sedan pandemin har de märkt av en stor ökning av turister som uträttar behov.

– Det var ju då det blev en explosion men det var väl för att de inte kunde åka utomlands. Sedan har det bara fortsatt, säger Annika Karlsson, Rogers dotter som också bor i huset.

Ibland kommer det bussar med turister från exempelvis Tyskland och det har uppstått konflikter när Annika och Roger Karlsson har sagt till när turisterna kissar och slänger saker i skogen. Nu vill de att något händer.

Vilka är det som har ansvar för att lösa problemet?

– Det är ju trafikverket tycker jag. Det är ju de som har hand om vägarna och nu när trafiken ökar upp till fjällen måste de ju ta tag i det här, säger Roger Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kissproblemen i Hälsingland

Mer i ämnet