Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med i videon och hör hur Rolf Lassgård ger liv åt döda Gävlebor. Foto: Pressfoto/Rikard Berglin SVT

Rolf Lassgård ger digitalt liv åt döda Gävlebor: ”Tiden stannar”

Publicerad

Skådespelaren och Gävlevännen Rolf Lassgård har fått uppdraget att återberätta 13 Gävleprofilers liv och leverne. Den gemensamma nämnaren är att de alla är begravda på Gamla kyrkogården.

På nationaldagen lanserar Svenska kyrkan i Gävle sin första digitala kyrkogårdsvandring.

Oas för Gävlebor

– Gamla kyrkogården i Gävle är en del av Boulognerskogen som är en oas för alla Gävlebor. Att få höra mer om några av dem som vilar här gör att tiden på något sätt stannar, man är här och nu, säger Rolf Lassgård i ett pressmeddelande från Svenska kyrkan.

Genom att skanna en QR-kod kan nyfikna kyrkogårdsflanörer lära sig mer om till exempel om Fredrik Ahlgren – känd för bland annat Läkerolpastiller och världens mest sålda bil. Kyrkan väljer att lansera vandringen under nationaldagen då mängder av Gävlebor väntas befinna sig i Boulognerskogen för att fira.

Fler på väg

– Förhoppningsvis tar många chansen att gå vandringen under sommarmånaderna som kommer. Jag törs lova en otroligt spännande upplevelse, även om man har hört talas om flera av namnen finns det mindre kända delar i alla storheternas liv, säger Roger Bergel, kyrkogårdschef vid Svenska kyrkan i Gävle.

Enligt Jennie Helzenius, samordnare för kulturgravar på Svenska kyrkan i Gävle, är fler digitala kyrkogårdsvandringar på väg.

– Varje liv bär på en historia. Att välja ut tretton namn på en kyrkogård där vi har närmare 5 000 gravplatser är inte lätt. Därför är det också vår absoluta målsättning att lansera fler vandringar med olika teman framöver. Planeringen är redan i gång för nästa, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.