Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Karola Fors, trafikplanerare, om projektet i videon. Foto: Cecilia Wollin/SVT

Rosa lånecyklar ska underlätta utflykterna

Publicerad

I Gävle kommun kan skolor ansöka om att låna in cyklar till utflykter. Det är en del av projektet Hit och Dit.

– Vi vill uppmuntra barn och personal att åka hållbart till skolan, då är möjligheten att få cykla i skolan viktigt, säger Karola Fors, trafikplanerare på Gävle kommun.

Projektet påbörjade Gävle kommun för två år sedan och det handlar om att uppmuntra elever och vårdnadshavare att åka hållbart till och från skolan. Under projektets gång märkte man att en del inte hade möjlighet att vara med på cykelaktiviteter.  

Efter ett tips från en pedagog beslutade sig därför kommunen för att ge möjlighet till skolor att boka in lånecyklar. Det började gälla från och med den 28 augusti i år och i nuläget finns det 30 cyklar tillgängliga. 

– Just i Hit och Dit-projektet är bara två skolor som är med och en tredje ska ansluta. Men cyklarna kan alla skolor i Gävle boka via ett bokningssystem, säger Karola Fors, trafikplanerare i kommunen.  

Är det rätt att lägga pengar till sådana här cyklar? 

– Vi har sökt pengar via Region Gävleborg och deras miljöpengar, så det här är inte de kommunala skattebetalarnas pengar utan det är ett projekt. 

I klippet träffar Lilla Aktuellt en klass som lånat in cyklarna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.