• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Arkivbild. Foto: TT

Rovdjursföreningen underkänner vargräkning

Publicerad

Igår presenterade Naturvårdsverket den senaste varginventeringen och den visar att det finns 355 vargar i Sverige. Men Rovdjursföreningen håller inte med, enligt dem finns det nämligen bara 257 vargar.

Rovdjursföreningen underkänner alltså Naturvårdsverkets varginventering. De menar att sättet verket räknar rovdjuren på är föråldrat och dessutom att de familjegrupper, som sköts bort under vinterns licensjakt, fortfarande finns med.

LÄS MER: Häktas för grovt jaktbrott

”Felaktig siffra”

Enligt Rovdjursföreningen finns det 257 vargar i Sverige. Något de baserar på en sammanställning från Viltskadecenter.

– Det är märkligt att Naturvårdsverket går ut med siffran 355, trots att de vet att den bygger på en föråldrad beräkningsmetod, säger Torbjörn Nilsson, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen.

Här kan du läsa ett pressmeddelande från Naturvårdsverket om varginventeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer