Stora förändringar i Gävle centrum

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med Gävles stadskärna fortsätter. Inom kort inleds tre av byggprojekten ur den omdiskuterade centrumplanen för stan.

Det största, och dyraste, av de tre delprojekten är omdaningen av centrumhållplatsen vid rådhuset.

Upprustningen beräknas kosta upp mot 20 miljoner och delfinansieras med statliga medel eftersom det är en kollektivtrafiksatsning.

Ett av stadens mål är att göra platsen tryggare. Bygget inleds i höst och ska vara klart under 2017, då ska hela området ha fått markvärme, nya och moderna busskurer och ny belysning.

Börsplan rustas upp

Bakom en paviljongliknande restaurang på Slottstorget gömmer sig idag en skulptur av Carl Milles – den ska flyttas till Börsplan, det lilla trekantiga torget mellan Grand hotell, Bobergs centralpalats och Börshuset.

För en kostnad av tre till fyra miljoner ska Börsplan rustas upp med sittplatser, nya trädplanteringar och en vattenspegel kring Millesskulpturen. Dagens parkeringar försvinner.

Sjuka träd tas ner

Det tredje byggprojektet rör Nygatan från Norra Rådmansgatan till järnvägen. Där kommer en cykelbana anläggas som är tänkt att bli ett av stadens huvudstråk för cyklister i mitten av allén.

Samtidigt får trädplanteringarna en omfattande översyn. Flera av träden är sjuka och varannat trädpar ska tas ner för att ge kvarvarande bättre förutsättningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.