Mikhail Borzykin är 54 år gammal. Foto: Pressbild

Rysk aktivist får fristad i Sandviken

Uppdaterad
Publicerad

Mikhail Borzykin från Sankt Petersburg i Ryssland är poet, kompositör, musiker, sångare och aktivist. Nu blir han Sandvikens första fristadskonstnär, berättar kommunen i ett pressmeddelande.

Det var i juni 2015 som Sandvikens kommunfullmäktige beslutade att Sandviken ska vara fristadskommun för en fristadskonstnär.

Mikhail Borzykin har under 32 år varit frontgestalt i rockbandet Televizor och har, enligt pressmeddelandet, under hela sin karriär testat yttrandefrihetens gränser och protesterat mot ”orättvisor och grymheter i en auktoritär regim”. Han har på olika sätt kritiserat den ryske presidenten Vladimir Putin.

Potesterade mot krig

När den ryska armén invaderade Georgien 2008 deltog Mikhail i anti-krigsfestivalen ”Rock for Freedom” i Sankt Petersburg där han var nära att bli arresterad på scenen. Efter denna händelse blev Mikhail och hans band i princip avstängda från alla statskontrollerade festivaler, TV- och radiokanaler.

– Jag sökte fristad för att kunna fördjupa mig i skapandet av poesi och musik utan att riskera hot, trakasserier och censur, säger Mikhail Borzykin.

Av säkerhetsskäl har Sandvikens kommun beslutat att inte offentliggöra fristadsgästens adress. Kommunens åtagande gentemot Mikhail Borzykin gäller under två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.