Carola Holmgren, barnförhörsledare på polisen, sitter i en soffa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carola Holmgren är barnförhörsledare på polisen och berättar hur förhören går till, och vad man som förälder ska tänka på. Foto: Alva Åsberg/SVT

Så går det till när barn förhörs i brottsutredning

Uppdaterad
Publicerad

Idag väntas domen mot skolsköterskan i Söderhamn som åtalats för sexuella övergrepp i samband med sexualundervisning i skolan. Den främsta bevisningen i målet är barnförhör.

Till Barnahus i Gävle kommer barn som misstänks ha utsatts för för brott. Hit kommer barn och ungdomar från hela Gävleborg efter att det kommit in en polisanmälan till en miljö som skiljer sig från polisens vanliga förhörsrum. Oftast handlar det om barn som utsatts våld eller sexuella övergrepp.

Behöver inte berätta igen

På barnahus samarbetar polisen, socialtjänsten och vården för att barnen inte ska behöva berätta samma historia flera gånger – ofta kan det handla jobbiga saker barnen sett eller varit med om. Förhören spelas också in för att barnen inte ska behöva berätta sin historia igen på en rättegång.

– Barnen har en rättighet att bli hörda, det är inte ett tvång att de måste höras, säger Carola Holmgren som är barnförhörsledare på polisen i Gävle.

Förhören med barnen hålls så kort som möjligt, eftersom barn oftast inte orkar längre stunder. Extra viktigt är det också att förhör med barn hålls så snart som möjligt, i Gävle har de som mål att förhör med barn ska hållas inom två veckor efter att en polisanmälan kommit in.

”Ser till barnens bästa”

Fokuset på barnahus ligger på barnen, och det ska alltid vara på deras villkor, berättar Carola Holmgren. Vill ett barn inte gå in i förhörsrummet, eller ”pratrummet” som det kallas, tvingas inte barnet till det heller.

– Barnet kanske kommer berätta om något jättetungt, de kanske gråter och det känns obekvämt. Då är vårt mål att barnet ska gå härifrån lättat, säger Carola Holmgren.

Efter ett förhör ser de till att avsluta på ett bra sätt, genom att kanske leka eller prata om något glatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.