Frida Björnros, hudläkare i Västerås, säger att du maximalt bör vara oskyddad i solen en kvart varje dag. Foto: SVT, TT

Så kan du skydda dig mot den starka vårsolen – tipsen från läkaren

Uppdaterad
Publicerad

Antalet diagnostiserade fall av hudcancer har ökat kraftigt i Gävleborg under de senaste tio åren, visar siffror från Socialstyrelsen.

– Allt över en kvart med sol om dagen blir för mycket, vi behöver solen för att hålla oss friska men det är en balansgång, säger Frida Björnro, hudläkare i Västerås.

Hudläkaren Frida Björnros råd till den som funderar över hur man bör förhålla sig till solen är att i första hand undvika den mellan klockan 10 och 15, då den lyser som starkast.

Den som ändå ska vistas ute i solen mitt på dagen bör helst skydda sig med kläder, alternativt smörja sig med solskyddsfaktor 50.

Det finns också en skillnad mellan män och kvinnor när det gäller hudcancer, där män oftare har allvarligare fall när de kommer till vården.

Se hudläkarens tips om hur du skyddar dig i solen, är uppmärksam på din hud, och varför män kan drabbas hårdare i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.