Småländske ljudkonstnären Jan Carleklev har samlat ljud från Jädraås till en ”soundwalk”. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Så låter Jädraås – följ med ljudkonstnären på en soundwalk

Publicerad

Hur låter egentligen en bygd? Och hur kan dåtid och samtid illustreras i stunden? Under sommaren kan den som vill göra en ljudpromenad i Jädraås och få reda på det.

Under ett par år har ljudkonstnären Jan Carleklev från Småland flera gånger besökt Jädraås i Ockelbo kommun. Han är inbjuden av Jädraås Art och hans projekt har utmynnat i en så kallad soundwalk där den som vill kan ta del av hans  ljudkonst under en promenad runt viktiga platser på orten.

Jan Carleklev har samlat in och bearbetat olika ljud från bygden. Däribland ryms både moderna vindkraftverk och tidigare generationers energiförsörjning.

Bakom projektet ligger Jädraås Art som bedrivs av ett konstnärspar som flyttat in i ortens tidigare möbelbutik. Under sommaren kan besökare med hjälp av en app och hörlurar ta del av den ljudförstärkta promenaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.