Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Larsson, ny vaccinsamordnare i Region Gävleborg kan se en stor ökning av givna doser covid-19-vaccin under veckan. Foto: Johan Nilsson/TT SVT

Högt tryck för att vaccinera sig mot covid-19 i Gävleborg

Publicerad

Under veckan har antalet personer som tagit en fjärde dos mot covid-19 ökat markant. Anledningen tros vara en riskmedvetenhet hos målgruppen.

– Gruppen 65+ har under hela vaccinationsarbetet haft hög motivation och är uppmärksamma på de risker som finns i samband med insjuknande i covid-19, säger Region Gävleborgs nya vaccinsamordnare Maria Larsson. Hon efterträder Tina Mansson Söderlund som haft uppdraget sedan hösten 2020.

Ingen brist på vaccin

Trots att många nu väljer att vaccinera sig finns det enligt Maria Larsson gott om doser i såväl Gävleborg som resten av Sverige.

– Om jag blickar tillbaks till för ett år sedan var efterfrågan större än tillgången, och tillgången fick då styra takten vi kunde släppa på, säger hon.

Fjärde dosen

Det är sedan den 4 april i år som alla i regionen födda 1957 eller tidigare kan vaccinera sig med en fjärde dos mot covid-19. Det finns även andra grupper som redan nu erbjuds en fjärde dos, enligt Region Gävleborgs hemsida.

Hör Maria Larsson i klippet ovan berätta om den stora ökningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet