Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Aaron Sving tycker att de äldre har blivit oroligare. Starta klippet för se och höra fler boende i Delsbo om smittspridningen. Foto: Robin Herzog/SVT

Delsbo oroas över smittspridningen – har blivit en hotspot

Publicerad

Delsbo har blivit en hotspot för coronasmitta. Det konstaterar både Bengt Friberg, kommundirektör i Hudiksvalls kommun och smittskyddsläkare Lars Wesslén. I Delsbo är det färre som rör sig ute och fler som tänker på avståndet, berättar några av de personer som SVT Nyheter Gävleborg träffat.

– Utbrottet i Delsbo är det största som regionen hittills sett. Mer än hälften av de totalt 66 anställda på vård- och omsorgsboendet Månsbacken är smittade. I princip alla boende har testats positiva för covid-19, säger Lars Wesslén, smittskyddsläkare på Region Gävleborg.

I Delsbo är det färre som rör sig ute och fler som tänker på att hålla avstånd.

– De äldre har blivit lite grinigare. De är oroligare och det märker man. Jag kanske är lite nonchalant och borde bry mig mer, säger Aaron Sving.

Samhället påverkas negativt

En misstänkt klustersmitta uppdagades på vård- och omsorgsboendet i början av veckan. Kommundirektören Bengt Friberg ser att andra delar av samhället påverkas negativt.

– Sjukfrånvaron inom våra verksamheter är hög – särskilt inom förskolan. Att läget är ansträngt bekräftas också i kontakt med våra föreningar, säger Bengt Friberg.

– Personal på boendet har ett liv med familj och barn som de träffar. Då är det lätt att smitta läcker ut på orten, säger Lars Wesslén.

”Ägnar mig inte åt body counting

Region Gävleborg vill inte gå ut med det exakta antalet avlidna på vård- och omsorgsboendet Månsbacken och hänvisar till patientsekretessen.

– Det handlar om plural, mer än så vill jag inte säga. Jag ägnar mig inte åt ”body counting”. Jag tycker att det är osmakligt att och från min utgångspunkt handlar det här om personliga tragedier för anhöriga, säger Lars Wesslén.

Vad tänker du om att tystnad kan bidra till spekulationer?

– Det spekuleras alltid, exempelvis på social medier. Det bryr inte jag mig om. Mitt jobb är att ge en allmän bild av läget, säger smittskyddsläkare Lars Wesslén.

Starta klippet ovan för se och höra de boende i Delsbo kommentera läget på orten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet