Så ska skogsbränder motverkas

Uppdaterad
Publicerad

En brandbox och ett miljövänligt släckmedel. Det var några av de förslag som togs upp när skogsbränder var i fokus i Bollnäs. Och bland representanter från skogsbolagen togs de nya förslagen emot med stort intresse.

– Vi har problem med skogsbruket, med bränder som skapas av skogsmaskiner, så det är intressant med alla lösningar vi kan få på de problemen, säger skogsskötselledaren Erik Nyberg.

Bland annat den omfattande skogsbranden i Västmanland för två år sen misstänks ha orsakats av en skogsmaskin. För att motverka liknande bränder och för att effektivisera släckningsarbetet träffades representanter från bland annat skogsbolagen och räddningstjänsten för att diskutera framtiden.

Nya verktyg

Dessutom visades två nya förslag upp som kan hjälpa till i arbetet. Det ena är en brandbox utrustad med brandsläckare och skyddsutrustning att ta med på skogsmaskinerna, och så en ny typ av släckmedel.

– Dels är det miljövänligt och fullt nedbrytbart i naturen. Man kan släcka eld men samtidigt brandskyddar det, släckt är släckt. Det återantänder inte igen. Det är ett effektivt sätt så som vi ser det, berättar Markus Mörk från Vallsta skogsmaskiner.

Skogsskötselledaren Erik Nyberg ser också stora fördelar:

– Med det här släckmedlet kanske vi kan förhindra att vi måste ställa maskinerna vid stor brandrisk och det skulle ju kunna vara mycket värt för vår del, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.