Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör universitetslektorn Jörgen Holmberg om risker och möjligheter med AI på Högskolan i Gävle Foto: Alberto Lozano/Arkiv/SVT

Så tänker man kring AI på Högskolan i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

På Högskolan i Gävle ser man möjligheter men också utmaningar med den snabba utvecklingen av avancerad artificiell intelligens.

– Det kan vara användbar för att hjälpa eleverna, men man kan också använda sig av det för att fuska på tentorna, säger universitetsrektorn Jörgen Holmberg.

I ett öppet brev har flera AI-experter larmat om att vi ”riskerar att tappa kontrollen” över AI om vi inte bromsar den snabba utvecklingen som den har haft.

Fördelar och nackdelar

Det finns risker som man ska vara försiktig med. Det menar universitetslektorn, Jörgen Holmberg, som också ser en möjlighet för elever med särskilda behov att kunna använda sig av AI.

– Vissa elever kan använda sig av AI som en studiekamrat, säger han.

Trots de stora möjligheterna AI erbjuder menar Jörgen Holmberg att det finns risker som gör att man behöver vara försiktig.

– Att skriva en text är inte längre ett säkert sätt att examinera. Nu behöver vi hitta andra sätt att mätta studenternas kunskap, säger Jörgen Holmberg. 

Hör mer om hur man jobbar med AI i klippet ovan

Här hjälper chatGPT med intervju om AI

För att förberedda intervjun med SVT fick Jörgen Holmberg hjälp av AI-verktyget chatGPT. I klippet nedan kan du höra chatens svar på SVT:s frågor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här svarar chatGPT på SVT:s frågor Foto: Alberto Lozano/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.