Sandstedt (SD) räknar fel i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

GÄVLE Margareta Sandstedt (SD) gjorde ett kraftigt räknefel i riksdagen i tisdags. Hon räknade fel på sju nollor när hon översatte euro till kronor.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Margareta Sandstedt från Gävle ställde i tisdags en fråga i riksdagen till statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Frågan rörde EU:s strategi på elmarknaden. I början av frågan säger Margareta Sandstedt att EU:s nya strategi kommer att kosta 400 000 euro, vilket hon sedan försöker att översätta till kronor, det är då den kraftiga felräkningen kommer.

-Fyra hundra tusen euro motsvarar ungefär i svenska kronor fyrtio tusen miljarder kronor, säger Margareta Sandstedt (SD).

Sanningen är att fyra hundra tusen euro (400 000 euro) är ungefär fyra miljoner kronor (4 000 000 kr). Margareta Sandstedt (SD) lägger alltså till sju nollor och summan blir fyrtio tusen miljarder kronor (40 000 000 000 000 kr).

Martin Kinnunen som är pressansvarig hos Sverigedemokraterna har hört av sig till SVT med anledning av den här artikeln och han säger bl a så här:

– Detta handlar inte om en felräkning utan om att hon sa fel. Vad hon egentligen menade var 4000 miljarder.

– Jag tycker det är djupt oseriöst att ni ska göra er lustiga av en felsägning vilka inträffar i varje debatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.