För att säkerställa att Sandvikens invånare har långsiktigt hållbar dricksvattenförsörjning och att avloppsvatten omhändertas på ett miljömässigt sätt har Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning genomfört en behovsutredning i Norrbro. Foto: Christine Olsson/TT

Sandviken Energi förbereder för kommunalt vatten och avlopp till Norrbro

Uppdaterad
Publicerad

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning har genomfört en behovsutredning i Norrbro. Utredningen visar att fastigheter i området har behov av kommunalt vatten och avlopp och förberedelser inleds nu för att ge området en mer långsiktigt hållbar dricksvattenförsörjning.

Under 2019 har Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning tagit fram en ny vatten- och avloppsplan för hela kommunen. VA-planen pekar ut vilka områden som är i behov av allmänt vatten.

Genom en fördjupad behovsutredning kan de se att fastigheterna i området Norrbro i Järbo har behov av allmänt vatten och avlopp. Det här arbetet gör att de på sikt kan säkerställa att området har en långsiktigt hållbar dricksvattenförsörjning.

Utbyggnad förväntas börja 2023

Sandviken Energi planerar för utbyggandet i september och utreder även då finansieringen. När alla utredningar är klara fattar Kommunfullmäktige beslut om verksamhetsområde och vilka fastigheter som blir berörda. Utbyggnad förväntas börja 2023.

Berörda fastighetsägare i Norrbro har vid två tillfällen bjudits in till informationsmöte i Järbo, med Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning och Sandviken Energi, för att de ska kunna ställa frågor om processen framåt och vad det innebär att ansluta sig till allmänt vatten och avlopp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer